Receptár: Sticky Toffee Puding
Aké máte obľúbenú prísadu na pečenie? Moje sú kávu, čokoláda, tvaroh a mak. Hádajte, čo v tomto koláčiku nájdete? Chuť datlí, kávy a masla. A ešte jedna výborná správa: nie je náročný na prípravu, je to ten typ koláča, ktorý nazývam nesprávne "Eintopf", čiže všetko spolu vymiešame a vylejeme to na plech...je vhodný pre začiatočníkov, ale chutí výborne aj náročným konzumentom. Poďme si spoločne upiecť tento anglický skvost, Sticky Toffee Pudding.
Prísady
150 g nakrájaných sušených datlí (alebo ďatlovej pasty)
1 lyžička jedlej sódy bikarbóny
225 ml mierne silnej čiernej kávy
150 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
50 g vychladeného masla nakrájaného na menšie kúsky
50 g nakrájaných vlašských orechov
200 g krupicového cukru (môže byť aj hnedý trstinový alebo kokosový)
1 lyžička prášku do pečenia
1/2 lyžičky jemnej morskej soli
1 veľké vajce
1/2 lyžičky vanilkovej príchute - kvalitný extrakt alebo vanilková pasta
Poleva
50 g nakrájaných vlašských orechov na drobnejšie kúsky
1 lyžička krupicového cukru
25 g masla
4 lyžice hnedého cukru
4 lyžice smotany na šľahanie
Postup
1. Pripravíme si kávu, ktorú nalejeme na datle a zapracujeme ju do datlí spolu s lyžičkou jedlej sódy.
2. V ďalšej miske spracujeme maslo s múkou, zmes má pripomínať hrubú strúhanku. Do tejto zmesi pridáme orechy, cukor, kypriaci prášok a soľ.
3. Celé vajce rozmiešame s vanilkou a vmiešame do datlovej zmesi, pridáme k suchým prísadám a rozmiešame. Cesto vylejeme na hlboký plech s papierom na pečenie alebo plech potrieme maslom. Plech by mal mať rozmer 30 cm x 20 cm.
4. Pečieme v trúbe predhriatej na 180 stupňov asi 35 až 40 minút. Cesto sa zväčší, po upečení musí byť pevné na dotyk. Cesto vyberieme z rúry a necháme 10 minút oddýchnuť, zatiaľ si pripravíme polevu.
5. Vlašské orechy a krupicový cukor zahrievame v malom hrnci, občas hrncom potrasieme, kým nie sú orechy mierne opražené.
6. Maslo zahrejeme so smotanou a hnedým cukrom na miernom ohni, stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes zvaríme, nalejeme na korpus a posypeme ho vlašskými orechmi.
Koláč po vychladnutí nakrájame na štvorce.
Spracované podľa Fiona Beckett: Jídlo, víno, přátelé.
Prísady
150 g nakrájaných sušených datlí (alebo ďatlovej pasty)
1 lyžička jedlej sódy bikarbóny
225 ml mierne silnej čiernej kávy
150 g hladkej múky (môže byť aj špaldová)
50 g vychladeného masla nakrájaného na menšie kúsky
50 g nakrájaných vlašských orechov
200 g krupicového cukru (môže byť aj hnedý trstinový alebo kokosový)
1 lyžička prášku do pečenia
1/2 lyžičky jemnej morskej soli
1 veľké vajce
1/2 lyžičky vanilkovej príchute - kvalitný extrakt alebo vanilková pasta
Poleva
50 g nakrájaných vlašských orechov na drobnejšie kúsky
1 lyžička krupicového cukru
25 g masla
4 lyžice hnedého cukru
4 lyžice smotany na šľahanie
Postup
1. Pripravíme si kávu, ktorú nalejeme na datle a zapracujeme ju do datlí spolu s lyžičkou jedlej sódy.
2. V ďalšej miske spracujeme maslo s múkou, zmes má pripomínať hrubú strúhanku. Do tejto zmesi pridáme orechy, cukor, kypriaci prášok a soľ.
3. Celé vajce rozmiešame s vanilkou a vmiešame do datlovej zmesi, pridáme k suchým prísadám a rozmiešame. Cesto vylejeme na hlboký plech s papierom na pečenie alebo plech potrieme maslom. Plech by mal mať rozmer 30 cm x 20 cm.
4. Pečieme v trúbe predhriatej na 180 stupňov asi 35 až 40 minút. Cesto sa zväčší, po upečení musí byť pevné na dotyk. Cesto vyberieme z rúry a necháme 10 minút oddýchnuť, zatiaľ si pripravíme polevu.
5. Vlašské orechy a krupicový cukor zahrievame v malom hrnci, občas hrncom potrasieme, kým nie sú orechy mierne opražené.
6. Maslo zahrejeme so smotanou a hnedým cukrom na miernom ohni, stále miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes zvaríme, nalejeme na korpus a posypeme ho vlašskými orechmi.
Koláč po vychladnutí nakrájame na štvorce.
Spracované podľa Fiona Beckett: Jídlo, víno, přátelé.